1.4. Telebankieren

Voordat u gebruik kunt maken van Telebankieren met Multivers moet u een aantal onderdelen inrichten. Dit hoofdstuk behandelt de verschillende onderdelen die van invloed zijn op het werken met en de werkwijze van het telebankieren.

Aanmaken van bankgegevens
Via het programma 'Onderhoud | Bankgegevens' kunt u de gegevens invoeren van de bank(en) die u wilt gebruiken voor het telebankieren of voor de betaalbaarstelling van crediteurenfacturen. Per bankinstelling kunt u de volgende gegevens vastleggen:

Bankgegevens
Geef de bank een code, vul de adresgegevens in en het nummer van de rekening die u bij deze bank hebt. Nederlandse bankrekeningnummers moeten voldoen aan de 'elfproef'; Belgische bankrekeningnummers worden aan de '97-proef' onderworpen.

Formaten telebankieren
Geef in het veld "BIC" het juiste adres in. De juiste gegevens zullen door uw bank worden verstrekt.  Maak in de velden 'Uitvoer Buitenland' en 'Invoer', de keuzes voor het uitvoer-, resp. het invoerformaat.

Bestandsextensies
Voor de uitvoer binnenland geldt in Nederland altijd het formaat 'SEPA'.
Voor de uitvoer buitenland geldt in Nederland altijd het formaat 'Non-SEPA'.

Kenmerken
Bij 'Batchnummer' en 'Batchdatum' vult u indien gewenst het nummer en de datum in die voor de laatste verwerking van betalingsopdrachten gebruikt zijn. Het nummer zal steeds voor iedere verwerking opgehoogd worden, zodat u de volgorde van verwerking kunt bijhouden. Aan iedere betaalopdracht wordt een zogenaamd 'batchnummer' toegekend, waaraan u en de bank, de betaling kunnen herkennen.

Vul voor een Belgische administratie het identificatienummer van het bankkantoor in. U kunt hier ook opgeven wat u als minimumsaldo wilt aanhouden. Als u 'rood' mag staan, kunt u een negatief bedrag invullen. Bij het betaalbaarstellen wordt hier rekening mee gehouden; er verschijnt een melding als het minimumsaldo overschreden dreigt te worden.

Bestanden
Hier kunt u de directories opgeven waarin Multivers de bestanden voor het telebankieren moet opslaan. Vul als 'Directory betalingen' de directory in waarin het door u aangemaakte bestand met betaalopdrachten gezet moet worden ('Taken | Telebankieren | Maken betaalopdracht'). Het is verstandig om voor elke bank een andere directory op te geven, zodat bestanden met dezelfde naam niet per ongeluk overschreven kunnen worden.

Geef als 'Directory telebank' de directory op waarin het bestand met de bankbetalingen gezocht moet worden als u in het bankboek met het telebankbestand opvraagt. U moet de gegevens van de door u ontvangen digitale bankafschriften dus steeds naar deze directory kopiëren voordat u met afstemmen van het telebankieren kunt beginnen. U kunt 'Bladeren' door op de knop rechts van het veld te klikken.

Financiële verwerking
Wanneer de binnengekomen mutaties van de bank verwerkt gaan worden, wordt de journaalpost in het dagboek van de betreffende bank weggeschreven. Hiervoor is het noodzakelijk dat een aangemaakte bank in Multivers wordt gekoppeld aan het betreffende dagboek. Open hiervoor het dagboek van deze bank met 'Onderhoud | Dagboeken'.



Koppel in dit venster bij het veld 'Bank' de bank die bij het dagboek hoort. Wanneer de koppeling aanwezig is, kunnen facturen betaalbaar gesteld en / of geïncasseerd worden.

Buitenlandse- of vreemde valutabankrekening
Het is in Multivers niet mogelijk om met een buitenlandse bankrekening of een bankrekening in vreemde valuta te telebankieren.

 

Bij de link voor de online boekhoud-koppeling. Hier staat per bank beschreven hoe de koppeling geactiveerd kan worden.

Deze pagina was: Nuttig | Niet nuttig